Menu

KPSP Basiscursus (3 dagen)

4, 11 en 18 november 2024

Effectief bij depressieve en angstige patiënten met comorbide persoonlijkheidspathologie

Over deze nascholing

Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP) is een kortdurende, steungevende vorm van psychoanalytische psychotherapie. De therapeut en cliënt zoeken verbanden tussen stemmingsklachten en levensomstandigheden, relaties, invloed van vroegere ervaringen en hoe de cliënt zichzelf ziet. De focus ligt op verbetering in het heden en op belemmerende ervaringen uit het verleden die van invloed zijn op aanhoudende of terugkerende somberheid of angst. De cliënt krijgt meer inzicht in zichzelf, wat leidt tot herkenning van ondermijnende gedachten, onverwerkte emoties en negatieve verwachtingen die bijdragen aan de somberheid of angst.

Waarom?

 • Effectieve behandeling
 • Kans op terugval vermindert
 • Kort en krachtig
 • Vanaf de start uitzicht op verbetering
 • Cliënten zijn zeer tevreden
 • Sociaal en maatschappelijk functioneren verbetert
 • Fysieke gezondheid verbetert
 • Cliënten en behandelaren weten waar zij aan toe zijn
 • Meer werkplezier voor behandelaren
 • Kosteneffectief in de portfolio van de praktijk en de instelling

Bewezen effectief

KPSP is effectief bevonden bij cliënten met een eenmalige depressie, chronische of terugkerende stemmingsklachten (Driessen et al, 2014). Stemmingsklachten verdwijnen, het zelfvertrouwen verbetert en relaties worden bevredigender. De weerstand bij tegenslagen of stressvolle situaties verbetert, waardoor stemmingsklachten blijvend voorkomen worden. Er loopt een effect-onderzoek naar invloed van KPSP op angstklachten.

Cursus

Het is een driedaagse cursus. Elke bijeenkomst bevat een theoretisch en een praktijkdeel. In het praktijkdeel oefenen we met rollenspellen, videofragmenten en casusbesprekingen van de cursisten. De cursus is opgezet door dr. Mariëlle Hendriksen, GZ-psycholoog en psychoanalytisch (groeps)psychotherapeut en leertherapeut. Zij is gepromoveerd op De Therapeutische Relatie bij KPSP.

Doel

Als je hebt deelgenomen aan de Basiscursus kan je KPSP toepassen, begeleid door supervisie.

Voor wie?

Basispsychologen, eerstelijnspsychologen, GZ-psychologen, Klinisch Psychologen, Psychiaters, Psychotherapeuten en de beroepskrachten die hiertoe in opleiding zijn. Je beschikt over een professionele steungevende attitude en algemene kennis van psychoanalytische theorieën en technieken.

Accreditatie

Verkregen voor de FGzPT, de NVvP en de NVP. Voor het verkrijgen van de accreditatiepunten is op alle cursusdagen je aanwezigheid verplicht.

Vooraf lezen

Handboek Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie, F. de Jonghe et al, 2014. Amsterdam, Benecke.

NVPP-register

Als je de Basiscursus, de Verdiepingscursus, 20 supervisiezittingen en 10 behandelingen positief hebt afgerond, voldoet je aan de toelatingsvoorwaarden voor lidmaatschap van het KPSP-register van de NVPP.

Studiebelasting

De studiebelasting is beperkt tot het lezen van het handboek en het bijwonen van de cursus.

Kosten

€ 895 (inclusief cursusmap en lunches).

Cursusdata

Bij een incompany kiezen we de cursusdata in overleg met de opdrachtgever. Bij de cursus met open inschrijving staan de cursusdata op het inschrijfformulier.

Cursuslocatie

Restaurant De Eendracht, ’s Gravelandseweg 62, 1217 ET Hilversum. Je kunt op het terrein van het restaurant gratis parkeren. Vanaf Hilversum CS loop je in 14 minuten naar de locatie of je neemt de bus.

Incompany

Wij geven de training desgewenst op jouw locatie tegen gereduceerd tarief.

Meer info?

Vraag ons (hieronder) wat je wil weten.

Inschrijven?

Vul je gegevens in in onderstaand formulier!

Gegevens cursist

Factuurgegevens

Overig


Proven Therapies biedt pakketvoordeel bij de KPSP-cursussen en supervisie: Schrijft u zich tegelijkertijd in voor beide KPSP-cursussen (basis en verdieping) dan ontvangt u 10% korting. Indien u naast beide cursussen ook supervisie aanvraagt, ontvangt u 20% korting op de totaalprijs.

Training op jouw locatie?

Vraag een persoonlijke offerte aan.

KPSP Basiscursus

Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP) is een kortdurende, steungevende vorm van psychoanalytische psychotherapie

Waarom?

 • Vanaf de start uitzicht op verbetering
 • Effectieve behandeling
 • Kosteneffectief

Meer info? Vul het formulier in.
Je kunt je ook direct inschrijven.

Training op locatie? Vraag een persoonlijke offerte aan.

Aanbevelingen

 • “Een voor iedereen aan te raden verdieping om de kwaliteit van zorg met goed onderbouwde theoretische kennis en oefening van praktische vaardigheden te kunnen verbeteren, door een zeer inspirerende docent.”

  Christina Gouverneur,
  psychiater
 • “Theorie en praktijk gaan hier hand in hand. Mariëlle weet met haar ervaring en enthousiasme voor het vak te inspireren! Ook is het direct toepasbaar in de dagelijkse behandelpraktijk.”

  Ingrid Bolling,
  klinisch psycholoog
 • “Een inspirerende cursus waarbij ik kennis gemaakt heb met KPSP als een prachtige methodiek. Ik heb het idee nu uit de voeten te kunnen met een patiëntengroep waar ik voorheen niets mee kon.”

  Leontien Los,
  Psychiater
 • “Het gehele KPSP-pakket van Mariëlle geeft mij de nodige sturing in mijn werk als psychiater. Het biedt voor mij en mijn team een oplossing voor de behandeling van complexe problematiek.”

  Marie Malgaz,
  psychiater
 • “Zeer leuke + leerzame cursus met theoretische achtergrond maar ook voldoende ruimte om te oefenen. Zeer enthousiaste docente, waardoor ook de theorie erg ging leven. Aanrader! De verdiepingscursus heeft nog meer tools en inzichten gegeven voor de praktijk. Mariëlle leeft wat ze doet en l...” lees meer

  “Zeer leuke + leerzame cursus met theoretische achtergrond maar ook voldoende ruimte om te oefenen. Zeer enthousiaste docente, waardoor ook de theorie erg ging leven. Aanrader! De verdiepingscursus heeft nog meer tools en inzichten gegeven voor de praktijk. Mariëlle leeft wat ze doet en leert. Door haar enthousiasme en passie en haar oprechte interesse om ons iets te leren gaat in de cursus hetzelfde gebeuren wat er in de patiënten kamer moet gebeuren. Ze weet een veilige setting te creëren in korte tijd en de groei van iedereen te bevorderen. Ik raad deze cursus iedereen aan die psychodynamisch denken nog meer wil toepassen in de dagelijkse praktijk!”

  Nora Erdman,
  kinderen- en jeugdpsychiater
 • “Stevig in de wetenschap gefundeerd en tegelijkertijd laagdrempelig in te zetten en duidelijk gekaderde behandeling. De cursus is een goede basis om aan de slag te gaan en op die manier ervaring op te doen. Goede balans tussen theorie en praktijk.”

  Ushi Moreta,
  kinderen- en jeugdpsychiater