Menu

De Kracht van Kort (3 dagen)

Driedaagse training voor psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en vaktherapeuten

Over deze nascholing

Kortdurend werken, op tijd beëindigen van de behandeling, vasthouden aan een protocol en verbeteren van de therapeutische relatie.

Er bestaan goede richtlijnbehandelingen en bewezen effectieve methodieken om veel voorkomende psychiatrische stoornissen zoals depressie, angststoornissen, verslaving en persoonlijkheidspathologie succesvol aan te pakken. Toch knappen veel mensen onvoldoende op of vallen na verloop van tijd terug. In de SGGZ hebben we veelal te maken met complexe problematiek die gepaard gaat met comorbide persoonlijkheidspathologie. Het helpt ons om te denken in herstelmogelijkheden en in herwinnen van de eigen regie en autonomie. De attitude van de alwetende therapeut vervangen we voor een ontmoeting tussen twee mensen in volledige gelijkwaardigheid met verschillende rollen en taken ten opzichte van elkaar (Delespaul et al., 2016), oftewel de therapeutische relatie. Shared Decision Making is hier een voorbeeld van en een effectieve behandeling start met gezamenlijk commitment over wat de behandeling inhoudt.

Waarom?

 • Effectieve behandeling
 • Kort en krachtig
 • Vanaf de start uitzicht op verbetering
 • Sociaal en maatschappelijk functioneren verbetert
 • Fysieke gezondheid verbetert
 • Cliënten en behandelaren weten waar zij aan toe zijn
 • Meer werkplezier en vitaliteit bij de professionals
 • Hogere ΔT
 • Kosteneffectief in de portfolio van de praktijk en de instelling

Bewezen effectief

Het hanteren en vasthouden van een helder therapeutisch kader is een voorspeller van een succesvolle behandeling (De Jonghe et al., 2014; Hutsebaut & Kaasenbrood, 2015; Koekoek et al., 2019; Miller & Moyers, 2021). Door al bij het begin van de behandeling het einde hiervan in zicht te brengen, geef je de impliciete boodschap dat jij in ieder geval gelooft in de goede afloop van de behandeling. Geloof hebben in de herstelmogelijkheden van iedere patiënt is zeer belangrijk. Bij patiënten met onderliggende ontwikkelingsproblemen kan de therapeutische relatie in het geding komen en kun je jezelf vragen stellen over je koers. Door crises kun je ervan overtuigd raken dat het beter is om de behandeling even te stoppen, de druk van de ketel te halen en een tijdje steun en structuur te bieden. Glenn Waller noemt dit therapist drift (2009) en beschrijft dit als een van de grootste risicofactoren voor het mislukken van een behandeling waaraan de therapeut schuldig is.
Naast het hanteren en vasthouden aan een heldere en eenduidige methodiek, is de kwaliteit van de therapeutische relatie de enige factor met een voorspellend effect op symptoomafname tijdens en na een behandeling. Daarom moeten we hier beginnen om onze behandelingen te verbeteren. Behandelaren die getraind zijn in opbouwen en vasthouden van een therapeutische relatie ondervinden meer vitaliteit en energie in hun werk. Door de gelijkwaardige verbondenheid voelen patiënten zich begrepen, zijn meer tevreden en knappen sneller op.

Doel

Je leert een stevige Therapeutische Relatie tot stand te brengen, te verdiepen en vast te houden bij patiënten met veel voorkomende psychiatrische stoornissen en comorbide persoonlijkheidsproblematiek. Dat betekent in de relatie blijven, naast je patiënt gaan staan of blijven staan op een gelijkwaardige manier, niet in de valkuil stappen van reageren of ageren, maar reflecteren op wat er gebeurt en wat deze patiënt met deze manier van communiceren aan jou duidelijk wil maken. Je leert je patiënten spiegelen en markeren, adequaat steunen en optimaal frustreren. Dit alles met de overtuiging dat verandering alleen ontstaat in een gehechtheidsrelatie waarin er tussen twee mensen volledige gelijkwaardigheid bestaat, de wil de ander echt te ontmoeten en jezelf de ander te laten ontmoeten. Tegelijkertijd leer je flexibel vast te houden aan het afgesproken behandelmodel en de therapeutische techniek zonder daarin star, rigide of juist te soepel te worden. Je leert je patiënt valideren en gezamenlijk te werken aan het overeengekomen therapeutische doel. Je leert doelen stellen met je patiënt, daarover overeenstemming te bereiken en de patiënt het gevoel te geven dat jullie belang dezelfde is.
Je leert kritisch kijken naar jouw manier van contact maken met je patiënten en wat je daarin kunt verbeteren. Je leert zelfbewustzijn, affectregulatie en interpersoonlijke sensitiviteit, zodat je breuken in de therapeutische relatie aan kunt voelen, bespreekbaar maken en herstellen. Therapeuten die dit niet goed kunnen, hebben meer drop-outs en minder goede resultaten.

Cursus

Het is een driedaagse cursus. Elke dag bestaat uit theorie en de praktijk oefenen door middel van rollenspellen. De cursus is opgezet door dr. Mariëlle Hendriksen, GZ-psycholoog en psychoanalytisch (groeps)psychotherapeut en leertherapeut. Zij is gepromoveerd op De Therapeutische Relatie.

Voor wie

Psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en vaktherapeuten in de GGZ.

Accreditatie

Verkregen voor de FGzPT, de NVvP en de NVP. Voor het verkrijgen van de accreditatiepunten is op alle cursusdagen je aanwezigheid verplicht.

Studiebelasting

De studiebelasting is beperkt tot het deelnemen aan de cursus.

Incompany

Deze cursus wordt uitsluitend als incompany gegeven. De cursusdata worden in overleg gekozen. Op verzoek ontvang je onze offerte.

Meer info?

Vraag ons (hieronder) wat je wil weten.

Inschrijven?

Vul je gegevens in in onderstaand formulier!

Gegevens cursist

Factuurgegevens

Overig


Proven Therapies biedt pakketvoordeel bij de KPSP-cursussen en supervisie: Schrijft u zich tegelijkertijd in voor beide KPSP-cursussen (basis en verdieping) dan ontvangt u 10% korting. Indien u naast beide cursussen ook supervisie aanvraagt, ontvangt u 20% korting op de totaalprijs.

De Kracht van Kort

Kortdurend werken, op tijd beëindigen van de behandeling, vasthouden aan een protocol en verbeteren van de therapeutische relatie.

Waarom?

 • Betere door- en uitstroom
 • Meer werkplezier voor behandelaren
 • Kosteneffectief

Meer info? Vul het formulier in.
Je kunt je ook direct inschrijven.

Aanbevelingen

 • “Mooie inspirerende cursus! De investering waard!”

  Anneke van der Moolen,
  verpleegkundige i.o. specialist
 • “De cursus is echt aan te raden. In korte tijd krijg je veel handvatten mee om doelgerichter te gaan behandelen. De docent heeft veel kennis en kunde en neemt je met veel enthousiasme mee.”

  Anneloes Vonck,
  orthopedagoog i.o. tot gz-psycholoog
 • “Erg aangename, wijze docente waar ik behoorlijk veel van heb geleerd. Waanzinnige tips en inzichten. Heel erg bedankt!”

  Behazin Khosravi,
  psycholoog i.o
 • “De Kracht van Kort heeft ons team de tools en kennis gegeven om met elkaar een duidelijke koers te varen: richting, holding en rust!”

  Carlijn de Bruijne,
  GZ-psycholoog
 • “Het was weer een leuke en inspirerende dag, ik kom er steeds heel blij van thuis.”

  Daisy Alsemgeest,
  studentenpsycholoog
 • “Positief. Ik ben mij er bewust van geworden om duidelijk en concreter mijn doelen te stellen af te bakenen in sessies. Leuk en spannend om te oefenenen met bij het gevoel komen en hierbij blijven!”

  Egbert Schilthuis,
  systeemtherapeut, symbooldramatherapeut
 • “Inspirerende docent met passie en kennis van zaken. Psychoanalytisch kader wordt goed uitgelegd en breed relevant gemaakt.”

  Ewoud de Jong,
  psychiater, TFP-therapeut (niet geregistreerd)
 • “Heel leerzame cursus. De docent geeft op een heldere wijze psychoanalytische inzichten weer en maakt deze toepasbaar voor de praktijk van de hedendaagse GGZ- instelling. De combinatie van theoretische verdieping en praktische toepassing maken het tot een boeiend geheel. Ik raad deze cursus...” lees meer

  “Heel leerzame cursus. De docent geeft op een heldere wijze psychoanalytische inzichten weer en maakt deze toepasbaar voor de praktijk van de hedendaagse GGZ- instelling. De combinatie van theoretische verdieping en praktische toepassing maken het tot een boeiend geheel. Ik raad deze cursus iedereen in dit werkveld aan.”

  Heleen de Ronde,
  psychotherapeut
 • “Praktisch toepasbaar in combinatie met stevige onderbouwing vanuit de wetenschap. Marielle is een echte believer!”

  Ilona Boiten,
  orthopedagoog
 • “Theorie en praktijk gaan hier hand in hand. Mariëlle weet met haar ervaring en enthousiasme voor het vak te inspireren! Ook is het direct toepasbaar in de dagelijkse behandelpraktijk.”

  Ingrid Bolling,
  klinisch psycholoog
 • “Prikkelende, zeer interessante en bruikbare cursus.”

  Jolien Louwerse,
  basispsycholoog
 • “Ik vond deze training leerzaam en inspirerend. Mariëlle kan de toch ietwat ingewikkelde theorie helder uit een zetten en dat op een heel enthousiaste wijze. Een aanrader voor mensen die hun psychotherapeutische vaardigheden willen versterken!”

  Karin Slotema,
  Psychiater en bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen
 • “Inspirerend, ontzettend leuk en leerzaam! Genoeg uitdagingen om mee aan de slag te gaan! Bedankt!”

  Leonie Heikens,
  STW
 • “Na 3 dagen cursus ben ik er van overtuigd dat ik een betere behandelaar ben geworden die mijn cliënten oprecht beter zie en kan helpen. Zeer verdiepende, concrete cursus op hoog niveau, door een zeer ervaren professional.”

  Linda Reijerkerk,
  psycholoog
 • “Mariëlle demonstreert als docent in levende lijve wat het inhoudt om APS te bieden, hiermee bevordert zij ook optimaal de groei van de cursist.”

  Maarten van Dijk,
  kpsp-verdiepingscursus
 • “Een zeer interessante en inspirerende cursus, die confronteert en tot denken aanzet op een positief-kritische & enthousiaste wijze, dankzij de ervaren docente.”

  Mariëlle van der Veen,
  orthopedagoog
 • “Goede, leerzame cursus met enthousiaste cursusleider met passie voor het vak. Inspireert om daadwerkelijk aan de slag te gaan met Kracht van Kort!”

  R. den Breejen,
  orthopedagoog
 • “Deze cursus doet zijn naam eer aan; kort en krachtig! De bevlogenheid, kennis en ruime praktijkervaring van de docent zorgen ervoor dat deze twee dagen voorbij zijn gevlogen. Oefenen in rollenspelen om langdurige behandelingen tot een goed einde te brengen zetten je stil bij je eigen krach...” lees meer

  “Deze cursus doet zijn naam eer aan; kort en krachtig! De bevlogenheid, kennis en ruime praktijkervaring van de docent zorgen ervoor dat deze twee dagen voorbij zijn gevlogen. Oefenen in rollenspelen om langdurige behandelingen tot een goed einde te brengen zetten je stil bij je eigen krachten en valkuilen als therapeut.”

  Raymon Mostafa,
  GZ-psycholoog

Bekijk alle aanbevelingen